TIMUR-D22 a fost conceput ca un modul de temporizare universal, usor reconfigurabil, pentru a facilita dezvoltarea de prototip, punerea in functiune sau modificarea la nevoie a echipamentelor de comanda si control. Parametrii si functiile de temporizare pot fi stabilite/modificate, inainte sau dupa montare,in doua moduri -MOD-J prin pini de setare si potentiometre si MOD-X printr-un PC, tableta sau smartphone, avand instalate programele TConfig.exe sau Timer.apk, cu ajutorul unei interfete USB-serial  Cele doua moduri pot fi utilizate alternativ, dar nu simultan. La livrare modulele sunt setate pe MOD-J. Conectarea la si adresarea lor prin programele de setare ii trec in MOD-X. In acest mod, dupa terminarea programarii lor, vor functiona conform setarilor din program si nu accepta configurare prin pini. Doar valorile duratelor de temporizare pot fi modificate prin cele doua potentiometre. Sub controlul programului, modulele pot trece pe MOD-J prin comanda INI. Implementarea acestui tip de solutie technica reduce cantitatea de relee necesare tinute in stoc si simplifica evidenta lor.

FUNCTIONARE IN CONFIGURAREA MOD-J
Secventa de temporizare elementara este de structura PAUZA-PULS ori PULS-PAUZA. Durata acestora poate fi modificata prin elementele de prescriere potentiometrice. Secventa de temporizare poate fi compusa din mai multe secvente elementare care se repeta o data (REPEATER) sau infinit (RECYCLER-multivibrator astabil). Intrarea de comanda accepta un element de comanda de tip contact ohmic care la inchidere initiaza secventa de temporizare(START). Pe durata temporizarii, starea contactului -in functie de configurare- poate influenta desfasurarea secventei. La urmatoarea inchidere poate re-initializa temporizatorul(RETRIGGER), sau sa determine intreruperea secventei(BREAK). Este posibila deasemenea prelungirea duratei de temporizare cu timpul de mentinere in stare inchisa a contactului(HOLD)

.FUNCTIONARE IN CONFIGURAREA MOD-X
Secventa de temporizare elementara este de structura PAUZA-PULS ori PULS-PAUZA. Durata acestora poate fi prescrisa la programare, si poate fi modificata si prin elementele de prescriere potentiometrice. Secventa de temporizare poate fi compusa din mai multe secvente elementare care se repeta, de 1..255 de ori, sau infinit  (RECYCLER-multivibrator astabil). Intrarea principala de comanda accepta un element de comanda de tip contact care la inchidere sau deschidere  initiaza secventa de temporizare(START). Pe durata temporizarii starea contactului -in functie de configurare- poate influenta desfasurarea secventei. La deschiderea contactului, sau la urmatoarea inchidere poate initializa din nou temporizatorul(RETRIGGER), sau sa determine intreruperea secventei(BREAK). Este posibil deasemenea prelungirea duratei cu timpul de mentinere in stare inchisa a contactului(HOLD). Numarul de inchideri (sau deschideri) necesare pentru a initializa secventa poate fi stabilit intre 1 si 255. Astfel, modulul poate fi utilizat ca si contor/divizor de impulsuri. Modulul este prevazut cu o intrare de conditionare analogica, acceptand un semnal de tensiune in gama 0..5V. La configurare pot fi programate doua praguri de tensiune in gama specificata, si pot fi selectate modurile de conditionare, prin care tensiunea de conditionare influenteaza functionarea modulului. In functie de valoarea lui momentana fata de praguri, semnalul de conditionare poate inhiba intrarea de start, poate reseta temporizatorul, sau poate forta suspendarea temporizarii in starea PAUZA. Programele recunosc 24 functiuni de temporizare standard
(A,Ab,Ac,Ad,Ah,At,Aw,B,Bw,C,D,Di,H,Ht,L,Li,Lt,N,O,P,Pt,T,Tt,W)
prin care utilizatorul poate accelera procesul de configurare. Descrierea acestor functii standard se gaseste pe aceasta pagina aici.
Sistemul nu este compatibil cu functiile:Ak,He,K,Qc,Qe,Qg,Qt

         CONFIGURAREA TEMPORIZATOARELOR -D22, -D22-R SI
         D22-R24 PRIN INTERMEDIUL PINILOR DE CONFIGURARE

         CONFIGURAREA MODULELOR -D22, -D22-R SI -D22-R24
         PRIN INTERFATA SERIALA SI PROGRAMUL Tconfig.exe